torstai 22. elokuuta 2013

Pieni, punatukkainen tyttö on kuollut

Pieni, punatukkainen tyttö makaa lattialla ja lihakset nykivät tahdottomasti. Lapsen kasvot muuttuvat vähitellen sinisiksi ja silmät kääntyvät nurinpäin. Viisitoista aikuista on polvillaan lapsen ympärillä ja käydään keskustelua lapsen pelastamiseksi. On hätä. On suvun yhteinen hätä.

- Leipää sillä on kurkussa.

- Ei sillä leipää voi olla.

- Kyllä se leipää on.


Joku ehdottaa, että lapsen suu pitäisi aukaista ja katsoa, onko kurkkuun juuttunut leipäpala. Osku-setä ja kaksitoista muuta suuren suvun edustajaa on sitä mieltä, että lapsen kurkku pitää tutkia mahdollisimman nopeasti. Osku-setä on hädissään.

- Leipää sen täytyy olla. Minä näin, kun Liisa hotki tuoretta rukiista ja tuskin niellä malttoi.


Muu suku vaatii lapsen suuta auki. Punatukkainen tyttö on jo muuttunut elottomaksi. Rinta ei kohoile ja kasvot ovat sinisen mustat.

- Osku-setä puhuu joutavia. Tuskin se leipää on. Minun mielestäni meillä on hätä, mutta kyllä tämä silti niin selvä tapaus on, ettei suuta kannata avata. Näkeehän nyt jokainen, että lapsen leipä on aivan koskemattomana pöydällä. Osku-setä yrittää vain nyt tyrkyttää tuota leipäjuttua.


Kalle-serkku nyökyttelee.

- Vanja-eno on oikeassa. Ei avata suuta, koska leipää se ei ole. Osku-setä vain vihjailee, että Vanja-enon leipomossa tehdään nätskyä leipää, joka tarttuu kurkkuun.

Pieni, punatukkainen tyttö kuolee lattialle ja sukukokous jatkuu kuin mitään ei olisi tapahtunut. Oli päätetty olla yksimielisiä siitä, että jos joku suvun jäsenistä joskus olisi eri mieltä, yhteistä päätöstä ei voitaisi tehdä. Hätä on ohi. Kuollut mikä kuollut.

Tämä tarina on tosi.

YK:n turvallisuusneuvosto ei vaadi YK-tutkintaa Damaskoksen väitetystä kaasuiskusta. Diplomaattilähteiden mukaan tutkinta kaatui Venäjän ja Kiinan vastustukseen. Satoja, jopa tuhat ihmistä kuoli kemiallisessa hyökkäyksessä. YK:n turvallisuusneuvosto piti hätäkokouksen, mutta päätöstä iskun tutkimiseksi ei saatu, koska kaksi jäsenvaltiota, Kiina ja Venäjä, pitivät iskua opposition juonena.


Mikähän hätäkokous sellainen on, jossa ei saada aikaan päätöstä? Ja mistä silloin hätä on? Ei ainakaan ihmisen hengestä. Se on varma. Ja vielä yksi kysymys: kuka tällaista yhdistynyttä kansakuntaa tarvitsee, jolle hätä on vain mielipide?

Ei kommentteja: