keskiviikko 14. elokuuta 2013

"Ei veroja - ei makuulle"

Virkamies voi olla vittumainen. Tämän väkevän väitteen todistan yhdellä esimerkillä ja toisen kerron totuutena, vaikka se onkin mielikuvitusta. Mutta kumpi on totta ja kumpi kuvittelua, sen päättäköön jokainen aivan oman halunsa mukaan.

Autoliike myy uuden ja upean auton työkäyttöön yrittäjälle. Jotta yrittäjä saisi tuon työkalunsa verottomana tai pienemmin veroin, pitää virkamiehen asettaa autolle epämukavuustekijä tai jopa useita. Vaikka auto on uusi ja kaikinpuolin kunnossa, ilman veroja sillä saa ajaa vain korkeintaan 80:aa kilometriä tunnissa. Aivan täsmälleen samanlainen verollinen auto voi liikkua kaikkia sallittuja nopeuksia muun liikenteen mukana mielin määrin. "Ei veroja - ei nopeutta." Kiusa se on pienikin kiusa.

Lahtisen Kalevi oli uskovainen mies ja kävi kirkossa melkein joka sunnuntai. Mutta kerran miehelle esitettiin varsin kristilliseltä taholta vakava väite ja mies päätti väitteestä loukkaantuneena erota kirkosta. Oli tullut kuitenkin maksetuksi kirkollisveroa lähes puolen sataa vuotta, mutta nyt jäi sekin riesa muitten hoidettavaksi, kun ei mies enää kirkkoa tarvinnut. Vaan tuli aika, kun kuolema korjasi miehen ja maallinen maja ajettiin jäähtymään seurakunnan kylmiöön. Selvisipä sitten papereita tutkailtaessa kirkkoherralle, ettei Kalevi Lahtinen kuulunutkaan enää kirkkoon. Toki oli mies kirkkoon kuuluessaan tunnollisesti maksanut veronsa ja käynyt joskus jopa kesäiltoina hautausmaata haravoimassa. Mutta eronnut oli seurakunnasta mokoma ja rahansa itse pitänyt ja niin muodoin kirkkoon kuuluvaa sisartaan vähemmän saisi hän palvelua ja etua ja varsinkin hautapaikkaa.

Kellot soivat kesäillassa, kun Kalevi Oskari Lahtinen, s. 25.9.1939, k. 16.6.2013 saatettiin viimeiseen leposijaansa kirkkomaalle. Hänet laskettiin haudan lepoon pää alaspäin jalat taivasta kohti. Ei ollut hänellä enää aivan täyden mitan paikkaan mitään oikeuksia. "Ei veroja - ei makuulle." Kiusa se on pienikin kiusa.

Ei kommentteja: