tiistai 29. lokakuuta 2013

Häkää pöntössä jos toisessakin

Ikärasisti viedään käräjätupaan ja tälle lätkäistään tuntuvat sakot. Oppii mokoma syrjimään aikuista ja kokenutta työnhakijaa. Ja jos opettaja irtisanotaan virastaan vain sen vuoksi, että tältä pääsee pieru silloin tällöin kesken tunnin, saa erotodistuksen kirjoittaja kuulla semmoista huutia kansalaisten kidoista, jotta tukka pyrkii putkelle puneutumaan. Vanhaa ei saa sortaa sen takia, että on vanha ja joskus vähän harva ja hatara.

Vaan nytpä onkin taas EU päättänyt panna toimeen sellaiset päästörajat, ettei vanhalla ja päästöistään löysällä olekaan enää kilpailussa virkaa. Suomessa on kuulemma noin 3000 linja-autoa, jotka eivät täytä uusia päästörajoja ja nuo muuten niin mainiossa liikekunnossa olevat kuljettimet ovat kelvottomia osallistumaan tarjouskilpailuihin halutuista matkustajista. Jos siis liikennöitsijät tahtovat olla kisaamassa asiakkaistaan, heidän pitää hyljätä kaikki nuo 3000 linja-autoa ja hankkia niiden tilalle uudet. Hmmm.

Linja-autojen keski-ikä saattaa oman arvioni mukaan olla parikymmentä vuotta. Voipi se olla kolmekymmentäkin. Jos nuo 3000 hyväkuntoista linja-autoa ajettaisiin loppuun asti, ne olisivat poissa liikenteestä viimeistään vuonna 2033. Niin uskon. Ja suurin osa luonnollisesti jo aikaisemminkin, eri ikäisiä kun ovat. Tuossa ajassa maapallo ei pelastu eikä tuhoudu, ei muutu maailma kasvihuoneeksi saati jäädy kivikovaksi kalikaksi. Kun noiden 3000 auton tilalle tehdään 3000 aivan uutta autoa, kun nuo 3000 autoa lahoavat pelloilla, kun nuo 3000 vanhaa autoa siirtyvät ehkä muihin töihin ja niiden tilalle tulee lisää 3000 uutta autoa, mihin laskelmaan mahtanee perustua päästöjen väheneminen.

Ukko Ylijumala antoi ihmiselle järjen päähän, jotta tämä sitä viisaasti käyttäisi. Mutta minkä hemmetin takia hän sitten sulki luomaltaan toisen silmän ja sammutti valot ja pisti virastoon istumaan? Meni kenties häkä päähän tai pakokaasu sieraimiin Luojalta - ja kohta jo Luojan luomalta.

Ei kommentteja: