maanantai 28. toukokuuta 2012

Turpaan tulee - tai pillua

"Markan rahalla saa niin monellaasta tilastoo." Tuon televisiokommentin monet muistavat ja viisaimmat jopa uskovat oikeaksi. Pohjoispohjalainen Nivalan pikkukaupunki on tilastojen mukaan Suomen väkivaltaisin kaupunki, mutta tuota ei tyhminkään todeksi usko. Reilun kymmenen tuhannen asukkaan kylässä eletään aivan tavallista, osin harmaatakin arkea melko kiltisti ja yhteisiä sääntöjä noudatellen, joskus vähän venytellen, mutta kuitenkin lakia ja esivaltaa arvostaen ja vielä vähän pelätenkin. Jumala ompi linnamme porttien vartijana - ainakin usealla. Mutta aina on tilastossakin totta toinen puoli eli väkivaltatilaston kärkeen ei voi päästä missään muualla ilman väkivaltaa kuin paratiisissa. Mutta kun emme kuitenkaan ihan paratiisissa asu, jostakin kurmoituksesta tai väkipainista tuo tilasto merkintänsä nappaa.
Ensi vuonna tulevat uudet tilastot, ja ne ehkä näyttävät juuri päinvastaisilta kuin nyt. Olihan viikonlopun valtakunnallisissa lehdissä roisit otsikot, miten Nivalan torilla harrastettiin seksiä. Ja tässä kohtaa tilastot kummallisesti kohtaavat. Nimittäin asialla olivat olleet aivan saman henkilöt, jotka ovat olleet omalta osaltaan nostamassa Nivalaa väkivaltatilastojen kärkeen. Pienen piirin monimuotoisesta painista sikiävät synkät tilastot puoleen ja toiseen. Mutta mitenkähän nuo tilastot tulevaisuudessa sitten kaikelle kansalle oikein kerrotaankaan:
"Nivalassa saa mukavimmin pillua torilla päiväsaikaan."
"Nivalassa tulee turpaan - tai sitten pillua pullakojulla."
Naistilastotieteilijän näkövinkkelistä uutinen voisi näkyä lööpissä seuraavanlaisena:
"Mulkkua murjotaan loveen ihmisten ilmoilla yleisimmin Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla."
Jäädäänpäs ärrän ovelle odottelemaan otsikoita.

JK. Pyydän anteeksi noita mauttomia iltapäivälehtien lööppejä. Mutta minkäpäs minä niille mahdan - huomionhakuisille sanailuille.

Ei kommentteja: