tiistai 22. huhtikuuta 2014

Pashamuotti puolitiessä

Pasha on pääsiäisen suuri herkku. Siihenhän on valittu makeimmat ainekset jo kauan ennen kuin kalorin tiedettiin edes olevan olemassa: voita, sokeria, kermaa... Nam. Pasha on ennen ollut tapana tehdä puiseen pashamuottiin, johon on kaiverrettu kreikkalaiskatolisia symboleja, risti tai muita koristeita. Mutta koska puisia muotteja ei aivan jokaisessa kaupassa ole myynnissä, kahvinsuodattimen muovikehyksistä on tullut mitä mainioin pashamuotti. Malli on oivallinen ja rakenne muutenkin suosii ylimääräisen nesteen valuttamista herkun kovettamiseksi. Ja usein suodattimen sisäpinta jättää pashaan kauniin kuvioinnin.

Sainpa kuitenkin käsiini Venäjältä, Pietarista ostetun muovisen pashamuotin, jossa oli myös kauniit, alkuperäiseen uskonnolliseen juhlaan liittyvät kohokuvat. Kuva-aiheen on tarkoitus siirtyä kovettuvaan massaan ja tuoda iloa pääsiäispöytään. Innoissani täytin pääsiäisen alla tuon muotin mainiolla sekoituksella ja sen lisäksi luotin myös minulle perinteisempään kahvinsuodattimeen. Ja seuraavana päivänä sitten kaadoin pashat lautaselle ja poistin muotin. Kahvinsuodatinpasha oli kaunis ja kiinteä ja pystyviivat kuvioivat pinnan kauniiksi ja symmetriseksi. Mutta kun sitten aloin purkaa varsinaista, oikeaa pashamuottia, tuopa ei ollutkaan päästänyt nestettä riittävästi valumaan aluslautaselle, vaan pasha oli massaltaan pehmeää ja märkää eikä kauniista kuvioista ollut vetelän oloisella pinnalla tietoakaan. Kesken oli jäänyt muotin kehitystyö. Oli perustettu tehdas, hankittu sinne kalliit koneet ja laitteet, valettu muotit ja tehty tuote markkinoille pilaamaan hyvät ainekset. Pari riviä pieniä reikiä muotin alaosaan olisi tehnyt tuosta tekeleestä lähes täydellisen. Mutta olivat jääneet reiät tekemättä.

Kysymys: Mistä tunnet venäläisen perseenpäristimen?
Vastaus: Se ei pärise eikä mahdu perseeseen.

Tuon pashayritelmän jälkeen olen täysin vakuuttunut, ettei Putinin kannata vallata koskaan Suomea. On hänellekin parempi, että lähellä on itsenäinen, maltillisesti johdettu ja hyvin kansalaisensa kouluttava mallimaa, jossa valmistetaan hyviä ja laadukkaita tuotteita ja jossa osataan suunnitella tuote kutakuinkin valmiiksi asti ennen kuin se päästetään omille markkinoille saati sitten rajojen yli muille maille.

Mutta huonosta pashamuotista huolimatta Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

PS Jos seuraavilla Stocmannin Hulluilla Päivillä on vielä myynnissä puinen pashamuotti, käyn sen ilman muuta ostamassa. Voin sitten puolueettomasti vertailla idän ja lännen suunnittelu- ja valmistuskulttuuria pashamuotista käsin.

Ei kommentteja: