torstai 16. tammikuuta 2014

Jumala loi maan ja ihmisenkin - vaan tulipa munasta viisaampi kanaa

Jumala loi maan - ihmisellekö? Jumala loi maan - myytäväksikö? Jumala loi maan - ostettavaksiko? Suomen päättäjät nyt pohtivat, voidaanko Luojan luomaa ja yksityisen ihmisen omistukseen kaikessa hiljaisuudessa luomiskertomuksen jälkeen siirtynyttä maata myydä ihmiselle, joka asuu jossakin muussa maapallon maassa. No sanotaan nyt suoraan niin kuin asia on: pohditaan vakavasti, voidaanko maata myydä ryssälle.

Venäläiset maanostajat tuskin ovat suomalaisille mikään ongelma. Mukavia ihmisiä ovat ja samanlaisia kuin mekin, rehtiä väkeä kaikenkaikkiaan. Rakentavat komeita taloja ja mahtavia huviloita, ajavat uusilla autoilla ja lomailevat mukavasti. Mutta ryssät! Ryssät ovat ryssiä, vaikka voissa paistaisi. Niille ei maata pidä myydä. Ryssä on arkkivihollinen, salakavala, puhuu toista kuin ajattelee ja ujuttaa katalan kätensä neliömetri neliömetriltä isänmaamme rajapaaluille ja vieläkin hurmeesta höyryäville rantatonteille, joita kahdessa sodassa juuri tuota ryökälettä vastaan puolustettiin ja siltä pelastettiin. Ja nyt ovat katalat isänmaattomat ahneet maanomistajat myymässä  peltonsa ja rantansa noille punalipun riekaleihin puetuille petroveille ja pavloveille. Kirjoittavat kansanedustajat nimensä adressiin, jolla yritetään saada aikaiseksi sellainen laki, ettei maata saa myydä ainakaan ryssille. Ehkä jonkun venäläisen kanssa voisi tonttikauppaa kuvitella, mutta...

Nelisen vuotta sitten ostimme Ruotsin Kalixista kesämökin ja noin kaksituhatta neliömetriä maata mökin ympäriltä. Kauppatilanteessa kukaan ei nostanut kättään meitä vastaan eikä kieltänyt meitä ostamasta eikä myöskään ruotsalaista kauppiasta myymästä. Se oli meistä hyvin luonnollista ja selvää.  Kun nyt tuota maan myymistä vierasmaalaiselle estävää ja kieltävää lakialoitetta  vasten asiaa ajattelen, olisin tuntenut itseni hyvin loukatuksi, jos joku olisi kaupantekohetkellä sanonut minulle: "Et voi ostaa palaakaan Ruotsia, koska olet suomalainen, finnjävel. (Finnjävel är precis samma sak på svenska än ryssä på finska.) Ajatellaanpa sitä. Jumala loi maan, vaan eipä hoksinut kieltää myymistä;-) Taisi tulla munasta viisaampi kanaa.

Ei kommentteja: