maanantai 5. elokuuta 2024

”Tuokaa Siltsu sissään”

Vanhassa televisiosketsissä käydään käräjiä ja tuomari kopsauttaa nuijalla pöytään ja huutaa: ”Tuokaa syyllinen sissään!” Katsoja oivaltaa heti, että syytetty on jo ennalta todettu syylliseksi eikä asialle voi enää  tehdä mitään.

Syyllisyyttä on kahta lajia. On syyllisyyttä, joka lautamiesten, todistajien ja tuomarin yhteisellä päätöksellä todetaan ja on syyllisyyttä, jonka me itse kukin omassa mielessämme jonkun päälle asetamme.  Kolmannenkin syyllisyyden lajin voisi vielä ilmaista ja se on jokaisen omatunnon asia.

Kun ihminen tuomitaan minkä tahansa asian takia syylliseksi, hänelle määrätään rangaistus. Ja kun tuo rangaistus on kärsitty, syyllisyys lakkaa ja menneisyys on puhdistettu. Niinhän sen pitäisi olla. Mutta jokaisesta tuomiosta ja rangaistuksesta jää merkintä rikosrekisteriin. Se on kuin ampumahaava, joka parantuessaankin jättää ikuisen merkinnän ihmiseen, arven, joka ei koskaan häviä. Arpi muistuttaa hetken, tapahtuman, rikoksen, rangaistuksen eikä se koskaan anna ihmiselle anteeksi menneisyyttä. Se ei anna anteeksi silloinkaan, kun oikeus on siitä rangaistuksen määrännyt ja rangaistus on kärsitty.

Nivalassa järjestettiin herättäjäjuhlat kesällä 2019. Juhlien teemana oli Armossa avarassa. Muistelen Jeesuksenkin joskus jotakin puhuneen armosta ja jollakin tavalla olen aina kuvitellut tuon hyvään pyrkivän ja hyvää tekevän Jeesuksen halunneen ihmisille pelkkää hyvää. ”Minkä toivoisit ihmisten tekevän sinulle, tee se hänelle.” Noin muistelen hänen ajatelleen. Tuossa ajatuksessa on suuri armo ja anteeksiantamus. Ja kun seuraväki kiinnittää juhlakenttänsä ylle plakaatin, jossa lukee Armossa avarassa, se tarkoittaa suurta ja avaraa, anteeksi antavaa sydäntä.

Tangokuningas Jari Sillanpää tuomittiin vuosia sitten rattijuopumuksesta, huumausainerikoksista ja liikennerikkomuksista.  Tuomiot olivat sakkotuomioita. Sukupuolisiveellisyyttäkin hän tuomioistuimen mukaan loukkasi. Ja samalla hän loukkasi ihmisten tuntoja jopa niin paljon, että armolle ei jäänyt enää tilaa. Ei ollut avaraa armoa, vaan oli hyvin ahdasta tuomiota kaikista niistä teoista, joilla hän vahingoitti lähinnä itseään ja päältä katsovien ihmisten moraalikäsityksiä.

Jos ihminen ei kadu omaa menneisyyttään, hänen mahdollisuutensa selviytyä moraalimyllyssä ovat hyvin pienet. Siltsu ei sanonut katuvansa. Ja kun ei sanonut, hän kuuli kirkon ovien kumeat kumahdukset, kun ne vedettiin hänen edessään kiinni. Hänellä ei ollut enää asiaa kirkkoihin laulamaan. Avara armo oli haihtunut, anteeksianto unohtunut ja maallisten tuomioistuinten määräämät, kärsityt rangaistukset jatkuivat elinkautisiksi.

Arpisen sotilaan uusi elämä voi alkaa, kun haavat on hoidettu. Arvet muistuttavat taisteluista, mutta tulevaisuuden ovet ovat kuitenkin avoinna ja avara armo antaa voimaa nousta ja kulkea kohti unelmia. Kun ihminen haavoittuu oman elämänsä taisteluissa, vain armo auttaa eikä sen tarvitse olla edes kovin avara.

 

Lähikolumni Nivala-lehti 1.7.2024

Hannu Hartikainen


Ei kommentteja: