perjantai 15. huhtikuuta 2016

Me teimme sen

Kevät tulee ja useimmille ihmisille räjähtää rintaan jonkin sortin kuume hankkia kesäksi jotakin uutta. Jos palkka on keskiverto eikä säästöjä ole kertynyt pankkitilille, usein kesähankintojen rahoituksen vaihtoehdot ovat joko osamaksu tai pankkilaina. Mitä siis tekee rahaton ihminen tässä tilanteessa?

Vaihtoehto 1.

Kesäkamasta kuumentunut henkilö menee pankkiin ja pyytää lyhytaikaista luottoa.

- Saisinko rahaa?
- Saisit, sanoo pankinjohtaja.

Ongelma on ratkaistu, pankkisali on ehyt, ihmiset elossa, kauppiaskin kohta tyytyväinen, kun saa asiakkaansa lainarahat omalle tililleen. Ja koko perhe on onnellinen uudesta kesähankinnasta.

- Me teimme sen.


Vaihtoehto 2

Kesäkamasta kuumentunut henkilö nousee pankin katolle ja huutaa suureen ääneen

- Rahaa, rahaa, rahaa...

ja hyppää katolta alas keskelle alhaalla odottavaa väkijoukkoa tulilanka sihisten, räjähtää ja kuolee vammoihinsa. Muutama sivullinen saa ohimoonsa kuka jalasta, kuka kädesta ja joutuu sairaalaan tarkistettavaksi.

- Mitä se huusi, kysyy pankinjohtaja ja hymähtää sitten. Kuka sitä nyt hullulle lainaa antamaan.

Tuolla samalla periaatteella toimivat terroristit, nuo arvaamattomat itsemurhapommittajat. Heillä on lista toiveista taskussaan, kenellä uskonnosta, kenellä tasa-arvosta, kenellä jostakin muusta. Heiltä vaan jostakin syystä puuttuu uskallusta, halua tai sivistystä mennä neuvottelemaan pankinjohtajan kanssa ja niinpä he kiipeävät pankin katolle huutamaan toiveensa täysin sivullisille ja hyppäävät tulta suihkuten alas. Pahimmassa tapauksessa he eivät saa suutaan ollenkaan auki, vaan kävelevät mykkine toiveineen pankkisaliin ja räjäyttävät itsensä ja koko pankin taivaan tuuliin.

Tuskin ehtii savu hälvetä ja ruudinkatku haihtua, kun jo jostakin epämääräisestä suunnasta kuuluu kalman kaikuna kelmeä tunnustus.

- Me teimme sen.


Ei kommentteja: