maanantai 17. elokuuta 2015

Häpeän evoluutio

Evoluutio lienee tosiasia, vaikka joskus sitä kovasti epäilen. Varsinkin silloin epäilen, kun joku sanoo kaiken alkaneen merestä. "Hietanen oli ennen ahvena." Noin Tuntemattomassa sotilaassa ilkutaan Lahtiselle, joka yrittää kertoa sotilastovereilleen ihmiselläkin olleen kidukset ja nousseen maalle paremman toivossa. Mistä evoluutio on voinut tietää sellaisenkin asian, että ihmiselle kehittyy häpeän tunne? Voiko evoluutio ennakoida myös ajatuksen kulun ja kulttuurien erot?

Kun koira tassuttelee häntä pystyssä, sen peräreikä loistaa niin kauas kuin kullakin eläinlajilla näkökykyä piisaa. Ihminen näkee sen noin kadun toiselle puolelle asti, mutta pöllö saattaa tarkastella tuota kummallista näkyä satojenkin metrien päästä korkealta kuusenlatvasta. Ei ole koiralla häveliäisyyttä peittää reikäänsä ja saattaapi se kyykähtää tarveasentoon vaikka marketin pihalle, kun ruuansulatus on työnsä tehnyt ja on aika päästä kuonasta eroon. Eikä ole ulosteen tiellä esteitä, mikäli ei isäntä tai emäntä ole työntämässä samoin tein alle kertakäyttöistä keräilypussia.

Vaan mistä tiesi evoluutio ihmisen omaa luonnollista tarvettaan ja ulosteen poistumistietä jonakin päivänä kovasti häpeävän, kun keksi sen niin kauniisti peittää. Varsinkin monilla naisilla verhoavat varsin viehkeät pakarat tuon eritoten koirilla ja melkein kaikilla muillakin maan elävillä kuulakkaana ja monilla nisäkkäillä värikkäänäkin loistavan aukon. Häpeän evoluutio on kaikista kehityksistä kummallisin, sanon minä. Myös ihmisen karvoitus kielii tuosta häpeän evoluutiosta. Kauniisti kerrotaan, miten häpykarvoitus suojelee arkoja paikkoja pakkaselta. Tuskin sellainen määrä karvaa estää millään tavalla paleltumavammoilta varsinkaan miehillä, joilla karvapeite on kaiken lisäksi hämäävästi suojelukohteen yläpuolella. Puhutaan häpykarvoista eli häpeän karvoista. Jotkut ihmiset kasvattavat myös parran tai pitkät kulmakarvat, kun häpeävät näyttää naamaansa.

Häpeän evoluutiosta kertoo myös, miten ihminen on keksinyt rakentaa ulostamista varten erillisen rakennuksen, jotta tarpeensa voi tehdä muilta salassa eikä tarvitse kyykähtää ärrän portaille hädän hetkellä. Kissa tosin peittää ulosteensa hiekkaan tai raaviskelee lehtiä kasansa katteeksi, mutta lehmä rykäisee ujostelematta lättynsä lattialle samoin kuin hevonen pallukkansa pientareelle. Mutta ihmiselle on luonto luonut (lue: evoluution kautta kehittynyt) omat tapansa salata tuo jokapäiväinen tarve päästä syödystä eroon. Paitsi Rovaniemellä Arctic Light Hotellissa, jossa vessassa on lasinen, läpinäkyvä ovi kaikkien katsella jo sisääntullessa, kuka on ulos päästämässä.

Ei kommentteja: