maanantai 25. elokuuta 2014

Kuulonhuoltoa Afrigoissa

Suomalainen terveydenhuolto pitää ihmisistä niin hyvää ja perusteellista huolta, että rahaa siihen täytyy hankkia ulkomailta asti korkealla korolla velaksi. Kansantuotto ei riitä hoitamaan veronmaksajia enää pelkästään sillä rahalla, minkä verokarhu jaksaa ihmisistä irti repiä.

Kun meillä ihmisen kuulo iän myötä heikkenee, laitetaan potilas jonoon ja jossakin vaiheessa piuhojen päähän kuuntelemaan matalia ja korkeita taajuuksia mittarin tarkasti. Jos ei huonokuuloinen selviä arjen askareista tai naapurin puheista, hankitaan hänelle kuulolaite. Se vahvistaa ääntä ja kirkastaa kuulon niin, että voi taas ikäihminen saada hyvinkin selvää linnun laulusta ja auton hurinasta. Ei pääse pieniääninen perheauto enää yllättämään vanhusta suojatiellä, ja herättääpä taas satakieli virkeän vanhuksen aamutoimiin ennen kukon kiekaisua, joka sekin ääni oli hetkittäin kuulumattomissa.

Vaan toisin toimitaan Afrigoissa. Siellä on yhteiskunta jättänyt vanhusten kuulonhuollon kyläpäälliköiden asiaksi. Ei ole heillä varaa hankkia kalliita kuulontestauslaitteita saati kuulokojeita vanhusten turvaksi. Kun kuuroutuva mummo tahi vaari alkaa olla vaaraksi itselleen saati nuoremmilleen, laitetaan hänet yöksi nuotiolle nukkumaan. Mikäli eivät hänen korvansa erota enää nuotion tulen rätinästä pihan pensaissa hiipivän villieläimen tassujen alla katkeavien oksien risahduksia, on hän kykenemätön itseään puolustamaan eli sisälle suojaan karkaamaan ahnaan tiikerin tai lihaa syövän leijonan hampaista. Näin luonto hoitaa huonokuuloiset ilman kallista kansanterveyslaitosta. Säästyvät nuoremmat ja terveemmät veronmaksajat huonokuuloisten vanhusten  kalliilta tutkimuksilta ja kuulokojeitten hintavilta hankinnoilta. Pysyy myös paikallinen fauna hyvässä kunnossa, ja voi hyvin myös floora, kun saa lihansyöjän lannoitetta tuhka tiheään.

Tämä tieto perustuu Afrigoiden valtapuolueen, Kansallisen Kokemuksen julkistamaan terveydenhuollon uudistuksen asiakirjaan, jossa esitellään myös monia muita ns. sivistyneen lännen vieroksumia, mutta vallan ilmaisia hoitomenetelmiä. Yhtenä vielä mainittakoon ikänäkötesti. Mutta siitä toisella kertaa.

Ei kommentteja: