maanantai 26. toukokuuta 2014

Epäreilua urheilua

Kun kaksi ihmistä juoksee kilpaa rinnatusten, mitä todennäköisimmin toinen on toista nopeampi. Koitos toista vastaan on eloonjäämiskamppailua kiivaimmillaan: jos et pääse karkuun, kuolet. Kun kuolema lakkasi kiihottamasta tai eloonjääminen ei enää ollutkaan kilpailun päätarkoitus, tuli mukaan kunnia. Kunnia sille, joka juoksi nopeimmin. Ja kun kunnia ei enää yksinään kiinnostanut, alkoi raha ratkaista: nopein sai eniten.
Tämän päivän urheilussa raha on tärkein osanen. Kisat maksavat, urheilijat maksavat, organisaatiot maksavat, kaikki maksaa. Siksi onkin ilmiselvää, että myös tulos maksaa. Ja koska vain paras tulos palkitaan, kaikki keinot ovat sallittuja, vaikka niistä suurin osa onkin kiellettyjä. Joku käyttää dopingia, jotta olisi nopeampi, joku taas käyttää rahaa, että joku toinen olisi hitaampi. Voittaa voi kovin monella tavalla.
Eilen pelattiin Suomen ja Venäjän välillä jääkiekon maailmanmestaruudesta. Joukkueet olivat hyvin tasaväkiset ja taidoiltaan hyvät. Nopeatempoista peliä oli hyvin viihdyttävä katsoa ja kiekko kulki pelaajien mukana päästä päähän ja tilanteet vaihtuivat nopeasti niin kuin hyvään peliin kuuluu. Mutta kovin minua ja monia muitakin häiritsi tuomarien toiminta. Se oli hyvin puolueellista. Se oli läpinäkyvän puolueellista. Se oli suorastaan ikävän puolueellista. Tätä en sano minä yksin, tätä eivät sano suomalaiset yksin, vaan tuo puolueellisuus näkyi yli kansojen rajojen ja sen näki koko kiekkoileva maailma. Rahako ratkaisi? Tuota en oikeastaan haluaisi uskoa, mutta aivan tavallisena jääkiekon katsojana en voi tulla mihinkään muuhun johtopäätökseen. Rahallako sai eilen monta jäähyä Suomelle? Rahallako pelattiin hieno tulos muutamalle arvovieraalle? Rahallako hallintäyteinen kotiyleisö tehtiin tyytyväiseksi?
Suomi pelasi hienon ottelun. Venäjä pelasi hienon ottelun. Kamppailu oli reilua ja kiivasta kuin jääkiekko on, ja jäähyt olivat suurelta osin ansaittuja ja paikallaan. Mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että ottelun tuomareiden lähitulevaisuutta pitäisi tarkkailla nyt yhtä tarkasti kuin urheilijoiden konsanaan: mahtaako kyse olla dopingista, eposta tai eurosta.

Ei kommentteja: