tiistai 30. heinäkuuta 2013

Turvallista, kun on turvalasi

Kaikki haluavat, että kaikki on kaikkialla turvallista. Kaikki tekevät aivan kaikkensa, ettei mitään kenellekään sattuisi. Turvaura, turvakaukalo, turvavyö, turvatyyny, turvakenkä, turvakamera, turvalukko, turvalasi... Lakikin vaatii, että pitää ennalta ehkäistä kaikki turvaton, mikä ehkäistävissä on.
POKS!

Sämpylät paistuivat uunissa ja taikina sai kylkiinsä kullanruskeaa väriä, ja hento höyry nousi uunin yläosan ilma-aukoista. Uuni oli kuuma, sillä sämpyläohjeessa mainittiin paistumiseen tarvittavan 225 astetta lämpöä. Siinä jo vesi kiehuu kaksi kertaa ja neljäsosan päälle;-)

Täti ja pieni sisarentyttärensä leipoivat niin kuin heillä aina yhdessä ollessaan tapana on. Tyttönen katsoi vähän väliä uuniin, joko olisivat sämpylät kypsiä. Turvallista oli tarkkailla leivonnaisten värittymistä, kun uunissa paloi kirkas valo ja turvalasi esti lasta polttamasta itseään. Uunikauppias oli tuosta lasista erikseen maininnut.
- Kun lapset uteliaina painavat kätensä milloin mihinkin, on hyvä tuommoinen turvalasi.
Niin sanoi kauppias ja häntä uskottiin.

POKS!

Täti ja sisarentyttärensä jähmettyivät leipomustensa ääreen, kun suuri pamaus kumahti keittiössä ja lasinsirut lensivät kaikkialle pitkin lattiaa. Uunin turvalasi räjähti pienen pieniksi lasisiruiksi ja molemmat leipurit seisoivat sirujen ympäröiminä voimatta itseään vahingoittamatta avojaloin paeta mihinkään. Mutta onneksi oli nälkäisiä sämpylöiden odottajia, jotka auttoivat leipurit pulasta ja kantoivat nämä turvaan. Yhdessä ihmeteltiin, miten turvaksi laitettu lasi voi räjähtää kesken leipomusten.

JÄLKINÄYTÖS

Täti soitti kodinkoneen myyjälle ja ilmoitti asiasta. Myyjä sanoi, ettei uunilla ollut enää maahantuojaa, joka vastaisi vahingosta. Hän pyysi ottamaan yhteyttä yritykseen, joka huoltaa tuon merkkisiä laitteita. Huoltoyrityksen edustaja puolestaan kertoi, että turvalasin räjähtäminen on tavallista eikä kenelläkään ole mitään korvausvelvollisuutta. Räjähtäneestä turvalasista ei vastaa kauppias, ei maahantuoja eikä valmistaja. Eikä ehkä kotivakuutuskaan, koska lasin arvo on todennäköisesti pienimpi kuin omavastuu.

ENTÄS JOS

Kaikki päättyi onnellisesti: kukaan ei loukkaantunut tai vahingoittunut turvalasin räjähdyksessä. Mutta entäpä jos jompi kumpi leipureista olisi juuri sillä hetkellä katsonut uuniin. Entäpä, jos jompi kumpi olisi saanut lasinpaloja silmiinsä. Räjähdyspaine on ollut kuitenkin melko kova, koska siruja oli ympäri keittiötä. Olisiko silloinkin asiakkaalle vastattu, että sattuuhan sitä vahinkoja, kun on turvalasia.



Ei kommentteja: