maanantai 10. joulukuuta 2012

Pukukoodi ja kompensaatiopisteet

Urheilu ja pukeutuminen ovat kaksi semmoista asiaa, joitten ymmärtämiseen pitäisi perustaa oikeastaan oma yliopistonsa tai ainakin tiedekuntansa. Linnan juhliin ihmiset pukeutuvat kukin parhaimpiinsa, niin väitän, mutta aina joku sanoo väärin menneen. Milloin ei ole kenkä oikean värinen, milloin on solmio liian leveä tai puku muuten etiketin vastainen. Miesten varsinkin pitäisi pukeutua frakkiin, jotta ei ketään haittaisi eikä kukaan löytäisi mitään vikaa. Johan on kumma.
Minkä ihmeen takia on keksitty tuollainen naurettava pukukoodi tai miksi sitä vielä näillä Jumalan luomilla vuosilla yllä pidetään? Downton Abbeyssakin elämä menee aivan hulinaksi, jos on ihmisellä väärä puku väärässä tilanteessa. Eikö jo olisi aika ihmisen asettua Jumalan sille luomaan järkeensä ja unohtaa mokomat lapsellisuudet. Jos on siisti vaate, eikö se riitä. Onneksi rokkareiden sentään suodaan käyttää omaa päätään ja mielikuvitustaan ja heitä aina ihaillaankin erilaisuudesta. Paitsi Jorma Panula ei ihaile, koska hän ei ymmärrä rokin syvintä olemusta kolmen soinnun takana. Mitenpä hän siis ymmärtäisi rokkikledjut frakkinsa hännyksistä.

Mäkimiehet ovat keksineet uusia ja varsin ihmeellisiä sääntöjä, joita tavallinen ihminen ei ymmärrä enää ollenkaan ja jos ymmärtääkin, ei pysty enää päässä laskemaan. Jos toinen hyppääjä lähtee laskettelemaan alemmalta lavalta kuin toinen, hänelle annetaan hyvityspisteitä lyhyemmästä vauhdista. Jos taas tuulee edestä tai takaa, myös sen mukaan saa enemmän tai vähemmän pisteitä. Jos siis hyvä ponnistaja tarvitsee vähemmän vauhtia hypätäkseen pitkälle myötötuuleen, voi valmentaja määrätä hänet laskettelemaan muita alemmalta lavalta. Niin hyppääjä saa sekä hyppylava- että tuulikompensaatiopisteitä. Tuo sama kompensaatiokäytäntö pitää tasapuolisuuden nimissä siirtää kaikkeen muuhunkin urheiluun, niin ei käy elämä tylsäksi.

Sadan metrin kilpajuoksussa joku nopeasti kiihtyvä, mutta muuten hidas voisi lähteä vaikkapa kymmenen metriä muita edeltä. Hänelle lisättäisiin vain muutama sekunnin kymmenys tai vaikkapa kokonainen sekunti miinusta tuosta lyhyemmästä juoksumatkasta. Ja jos toisessa erässä tuuli olisikin kääntynyt vastaiseksi, annettaisiin tämän erän juoksijoille tuulikompensaatiota laskennallinen määrä sadasosia. Näin meillä olisi jännitettävää paitsi juoksijoiden, myös tuulen puolesta. Ja voisihan noita kompensaatioelementtejä kehitellä tällä ilmoiltaan vaihtelevaisella maapallolla vaikka miten paljon. Hapen määrä ilmassa vaihtelee, kosteus muuttuu koko ajan, pienhiukkasten määrä on mitä moninaisin, kun saattaapi joku olla juuri karsintojen loppupuolella makkaragrillin savuhajujen ulottuvilla tai maaseudulla monesti varsinkin lauantai-iltapäivisin puulämmitteisen saunan tuulen alapuolisilla osilla.

Ei kommentteja: