maanantai 15. tammikuuta 2024

Vanhaa tietoa juttaillen

Tieto on tavaraa. Tuolla sloganilla esitettiin joitakin vuosikymmeniä sitten televisiovisaa, jossa oikea tieto muuttui tavaraksi. Kun tiesi vaikkapa Kiinan muurin pituuden tai muuta triviaalia tietoa muutaman kysymyksen verran, saattoi voittaa silitysraudan tai leivänpaahtimen tai muita siihen aikaan haluttuja muutaman sadan markan arvoisia esineitä.

Vanha tieto harvoin enää muuttuu tavaraksi. Kun presidenttiehdokkaalta kysyttiin, kuka on kirjoittanut Nummisuutarit -teoksen, hän veikkasi kirjoittajaksi Kalle Päätaloa. Kysyin saman kysymyksen presidenttiehdokkaan ikäluokkaan kuuluvalta ystävältäni eikä hänkään tiennyt Nummisuutareita Aleksis Kiven kirjoittamaksi. Ymmärsin oitis, että mikä minulle on tietona itsestään selvää, ei merkitse tänään Suomea johtaville ja pyörittäville ihmisille välttämättä mitään. Ja kun asiaa mietin hetkisen istuttuani , tuo kyseinen tieto vaikuttaa harmikseni yli-ikäiseltä vailla todellista merkitystä. Se voi olla hippunen yleissivistystä, mutta ei yhtään enempää.

Koululaisena kotitehtävätutkielmia tehdessä tieto etsittiin arvokkaasta tietosanakirjasta. Kirjassa oli aakkostettu sanat ja asiat, ja niiden merkitys selvitettiin muutamalla rivillä tai sitten käsitteellisemmille asioille riitti jopa muutaman sivun verran selitystä. Tieto oli hyvin tiivistettyä eikä ehkä aina kovin objektiivista. Nyt noilla tietokirjoilla ei ole edes historiallista merkitystä saati arvoa. Divarit kaihtavat mokomia ja kehottavat viemään ne kaatopaikalle. Tiedosta on noilta osin tullut hylkytavaraa.

Ortodoksinen kirkko pitää voimakkaasti kiinni vanhoista perinteistä, vanhoista ilmaisuista ja tavoista, vanhasta tiedosta. Minut on kastettu ortodoksiksi, mutta en ole kovin innokkaasti osallistunut kirkon toimintaan. Muutaman kerran olen käynyt kirkossa vaikuttumassa mystiikasta ja kiehtovista tuoksuista, mutta sanoma on jäänyt ikäväkseni vieraaksi. Haluaisin kuitenkin kaiken olevan toisin. Tahtoisin osallistua, mutta kerta kerran jälkeen tunnen itseni tietämättömäksi. Kuulen itselleni vierasta tietoa, joka ei minua puhuttele. Kymmenet pyhät nimet, joista en mitään tiedä, pitkästyttävät. Tieto on jäänyt minusta hyvin kauas, toisille vuosikymmenille, kaukaisille vuosisadoille. Tieto ei minua enää tavoita eikä tunne yksin riitä.

Kun tieto tarpeeksi vanhenee, käy kuin presidenttiehdokkaalle alakoululaisten tentissä. Sähköauto osataan kytkeä huoltoasemalla pistokkeeseen, Googlesta osataan kaivaa esille tietoa, avaruustutkimuksen uusimmat tulokset saadaan hetkessä selville, mutta Aleksis Kiven nimi ei muistu enää mieleen. Ei muistu mieleen marttyyrit, pyhittäjät, vanhurskaat, tunnustajat, apostolit, profeetat, autuaat… Ihmiselle ikuista tietoa on vain, että maa kiertää aurinkoa, ja aurinko kiertää Linnunradan keskellä olevaa supermassiivista mustaa aukkoa. Ja tuon kierroksen mitta on 240 miljoonaa vuotta. Vai onko?

 

Kolumni on julkaistu sanomalehti Kalajokilaaksossa 12.1.2024

Ei kommentteja: