tiistai 29. elokuuta 2023

Säästäminen kannattaa aina

Sain Ruotsin verottajalta kirjeen, jossa oli muutama lomake kiinteistön myyntivoiton verottamiseksi. Reilu vuosi sitten keväällä myimme Kalixissa sijaitsevan loma-asunnon ja nyt sitten Ruotsin kruunu halusi oman osansa kaupasta.

Vein postilaitoksen ikimerkillä varustetun kuoren postiin ja ilmoitin, että lähetys menee ulkomaille. Oletin tietenkin, että postimaksu on vähän suurempi Malmön verottajalle kuin kotimaahan. Niinhän se oli. Jos kuori olisi painanut tasan tai alle 50 grammaa, minun olisi pitänyt maksaa erotusta 20 centtiä. Mutta tarkka postivirkailija ilmoitti kuoren painavankin 51 grammaa, ja minun pitäisi maksaakin 1,80 euroa tuosta ylimääräisestä grammasta. 

Olimme tuokion pattitilanteessa. Yritin katseella viestittää, että eikö tuota yhtä grammaa voisi katsoa kuin uskovainen pornoelokuvaa - nurkkasilmällä. Se ei käynyt. Pyysin virkailijalta sakset ja leikkasin kirjekuoresta nurkan pois ja yhdessä teimme tarkistuspunnituksen: tasan 50 grammaa.

Hämmästynyt virkailija liimasi kuoreen 20 centin lisämerkin. Pyysin liimaamaan merkin kirjekuoren nurkkaan ikäänkuin paikaksi, jotta kirjesalaisuus säilyisi perille asti. Merkin paikka on kuitenkin kuoren oikeassa yläkulmassa, joten kuori paikattiin läpinäkyvällä teipillä. Näin minä säästin lähes kaksi euroa ja postinkantaja välttyy ylipainavan, alihinnoitellun kirjekuoren kantamiselta Ruotsin kruunulle. Att spara lönar sig alltid;-)

Ei kommentteja: