keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Miesten miehenä Vartiaisen ja Caesarin matkassa

Jos Helsingin pormestari Juhana Vartiainen uskaltaa julkisesti ilmoittaa tuntevansa itsensä miesten mieheksi omistaessaan porakoneen, tuohon asiaan kannattaa puuttua näin keskemmältäkin Suomea. Miesten on viimeistään nyt aika astua ulos Ikean kaapeista ja näyttää, mitä ovat miehiään.

Sain lahjaksi metsurin kypärän. Kovin paljon en puita kaatele enkä myöskään kotipihalla kuljeskele putoavien esineiden alla. Mutta kun tartun jostakin syystä moottorisahaan, laitan tuon värikkään, kuulosuojaimilla ja silmikolla varustetun muovikypärän syvälle päähäni ja lähden miesten töihin. Vilkaisen eteisen peilistä testosteronilta tuoksuvaa ulkomuotoani ja päätä heilauttamalla lasken silmikon alas. Olen lähdössä uroiden hommiin. Mutta niin kuin usein käy, tunnelmat osin karisevat jo sahaa käynnistäessä, kun kypärässä tulee hiki ja hikipisarat sokaisevat silmät ja on pakko riisua tuo ritarin päähine ja altistaa suojaamaton pää onnettomuudelle jo ennen taistelua.

Omistimme vielä viime keväänä kesämökin Ruotsin Kalixissa, mutta mökki löysi uudet omistajat ja pakkasimme mukaan lähtevän omaisuuden kuomukärryyn. Koska mökkimatka oli melko pitkä, noin 350 kilometriä, ei kaikkea tarpeellista voinut millään kuljettaa joka reissulla mukana. Niinpä mökille hankittiin kutakuinkin sama arsenaali työkaluja kuin kotona. Meillä on nyt lähes kaikkea kaksin kappalein. Ja koska olen mies, minulla on kaksinkertainen syy tulla ulos tuosta miehuudettomuuden kaapista ja kertoa olevani tosimies.

Porakone on tosimiehen ensimmäinen hankinta. Se on sikälikin hyvä, että siihen saa lisälaitteina yhtä ja toista: vääntimiä, poranteriä, kiillostuslaikan, katkaisulaikan… Mutta tuolla yksittäisellä hankinnalla uskaltaa vasta raottaa kaapin ovea. Lähes täydellisesti miehinen hankinta on polttomoottorikäyttöinen saha. Sähkösahan kanssa ei pääse samaan tunnelmaan, kun se toimii liian helposti. Polttomoottorisahan kanssa täytyy osata tehdä oikea bensiinin ja öljyn suhde eli sekoittaa itse bensiini. Tähän tulee mukaan siis jo vaativa kemiallinen prosessi ja ymmärrys, ettei kaksitahtimoottori toimi ilman bensaan sekoitettua öljyä.

Minulla on porakoneita, kiillotuslaitteita, kulmahiomakoneita, moottorisahoja, sähkösahoja, pumppuja, jiirisahoja – kaikkea kaksin kappalein. Mutta silti tunnen itseni vielä hyvin vajavaiseksi mieheksi, lähes henkilöksi ainoastaan. Minulta puuttuu se kaikkein suurin miehisen identiteetin maksimointiväline. Ja tästä syytän hyvin vakavasti tämän muuten niin sivistyneen valtion 70-luvun opetussuunnitelmia. Tuolloin ei keskikoulussa opetettu hitsaamaan. Niinpä nyt tiedän kasvien yhteyttämisestä ja roomalaisten historiasta enemmän kuin hitsaamisesta. Kun vaikeroin katkenneen kärryn aisan kanssa, muistelen, kuinka Caesar kukisti gallit ja alkoi hallita Roomaa kuin mies, miesten mies. Mutta minulta puuttuu invertteri - perkele.

 

Julkaistu sanomalehti Kalajokilaakson Visiitti-tekstinä 16.6.2023

Ei kommentteja: