maanantai 30. elokuuta 2021

Ota kantaa!

Kun haluat ottaa kantaa, voit kirjoittaa kirjan, tehdä elokuvan, huutaa parvekkeelta, puhua Hyde Parkin Speakers Cornerissa, korottaa ääntäsi  face bookissa tai vaikka pieraista kesken tylsän juhlapuheen. On tärkeää olla jotakin mieltä, mutta useimmiten on tärkeää myös miettiä mielipiteensä ennen kuin sen ilmaisee. Sanottua sanaa ei saa takaisin eikä julki kirjoitettua voi muuksi muuttaa.

Olen opetellut sanomaan sanottavani myös lyhyesti japanilaisen tankarunon kautta. Koska tankarunossa on vain viisi säettä, tavukappaletta 5-7-5-7-7, ei jaarittelulle saati pitkille alustuksille ole tilaa. Ensimmäisessä tavukappaleessa on viisi tavua, toisessa seitsemän, kolmannessa viisi ja neljännessä ja viidennessä seitsemän. Noihin yhteensä 31:een tavuun pitää mahtua kokonainen ajatus, kannanotto, tarina, kertomus.

Halusin ottaa kantaa Afganistanin sotaan. Mutta koska sota siellä on minulle liian monimutkainen asia ymmärrettäväksi, halusin yksinkertaistaa sen tankaksi.

Opiskelija

Opiskelija

jäädyttää sydämensä,

tarttuu aseeseen

ja uskoo sen olevan 

jumalan sulkakynä.

 

Tiedän taliban-sanan merkitsevän monikkomuotoa opiskelija-sanasta. Ja koska olen antanut itselleni oikeuden ymmärtää talibanisotilaiden olevan koraania opiskelevia, opettajiaan sokeasti uskovia ääri-islamilaisia nuorukaisia, muuttuu automaattiase fanaattisen ihmisen kädessä vaaralliseksi välineeksi, jonka kautta usko kirjoitetaan järein luodein epäuskoiseen sydämeen.

Heti Afganistanin tilanteen lauettua pakolaiskriisiksi alkoi somekirjoittelu pakolaisten puolesta ja heitä vastaan. Niin kuin sota myös pakolaiset ovat aina herkkä ja vaikea asia yhteisesti ymmärtää. Sanottiin tulikivenkatkuisia kommentteja, miten yhtään pakolaista ei pidä ottaa Suomeen loisimaan ja yhtä kiivaita kannanottoja kirjoitettiin myös solidaarisuuden ja auttamisen puolesta. Oman hämmennykseni kirjoitin viiteen säkeeseen.

Äidinmaitoa

Sotilaan syli

maistui äidinmaidolta.

Ruudinkatkuinen

kehto keinui tuulessa.

Nuku, lapsi kultainen.

Maailmassa on kuitenkin enemmän iloisia kuin surullisia ja ahdistavia asioita. Kun nyt syyskesän iltana istun ulkosaunan kuistilla ja haistan kypsyvän viljan ja näen tähkäpäiden hiljakseen heiluvan kuin tuntisin tuulen tulevan, voin tuon tuokion tallentaa tunteisiini ja kirjoittaa hetken viiteen säkeeseen ja tavun jokaiselle elokuun päivälle.

 

Timotein tuoksu

Tummuvan illan

timotein tuoksu huumaa.

Hiljaa liikehtii

viljantähkien vihi

kuin syksy astelisi.

Ei kommentteja: