perjantai 7. elokuuta 2020

Matin puskutraktori ja lentokoneen moottori

Matti käynnisti puskutraktorin ja lähti kylille. Mutta sitä ennen hän oli sahannut pakoputken poikki ja vaihtanut vajaatehoisen dieselin tilalle lentokoneen moottorin. Kello oli vähän vaille puolen yön ja ensimmäiset valot olivat sammuneet kaupungin keskustassa heti yhdeksän uutisten jälkeen ja suurin osa keskustasta himmeni nukkuvaksi reilusti ennen puolta yötä.

-          Ihanaa, sanoi Matti ja painoi kaasua.

Keskustan laidalla olevien kerrostalojen asukkaat tunsivat ankaraa värinää patjoissaan ja kohta myös lihoissaan. Herkimmät säikähtivät hereille ja uskalsivat katsoa ikkunasta ulos. Matin puskutraktori vyöryi kuin sotakone keskuskatua pitkin puolelta toiselle ja jätti jälkeensä telaketjujen poikkiviiruja asfalttiin. Salon Selman postilaatikko kaatui.

-          Ihanaa, sanoi Matti ja painoi kaasua.

Keskuskatu alkoi liikenneympyrästä ja päättyi liikenneympyrään. Ympyröiden välin Matti ajoi täydellä kaasulla, jarrutti vähän ennen tiukkaa mutkaa ja sai asfaltin rullalle, kukkaistutukset nurin ja mielen korkealle.

-          Ihanaa, sanoi Matti ja painoi kaasua.

Valot syttyivät, plingpling ja kymmenet unesta puolisokeat silmät seurasivat Matin ja puskutraktorin vallatonta meininkiä. Kukkakaupan ikkunat helisivät ja ruukkukukat tärisivät, kun Matti kiihdytti kohti kadun toisessa päässä odottavaa liikenneympyrää ja sen rododendroneita ja keisarinliljoja ja hortensioita ja kääpiömäntyjä ja kauniita reunakiviä. Pian taipuivat kaupungin puutarhurin päivien työt luokille ja reunakivet ropisivat telaketjujen alla.

-          Ihanaa, sanoi Matti ja jätti jälkeensä valtavan hävityksen.

 

Aamulla katsottiin yhdessä Matin puskutraktorin karmeaa jälkeä. Paikalla seisoivat kaupungin puutarhuri, poliisi ja sosiaalivirkailija.

-          Onpas se taas melkoista jälkeä. Millähän tuosta päästäisiin eroon?

-          Onpas vaan. Laitetaanko kamerat kadun varsille?

-          Maksaa aika paljon. Ei laiteta. Resurssit on niin vähissä.

Päivän Facebook:

-          Pojat on poikia.

-          Saunan taakse ja niskalaukaus

-          taas on nuttura päillä puheen aihetta

-          Ainahan kaikki kossit on pusku rattorilla vähä kurvaillu

Sanomalehti: ”Kaupunki on voimaton nuorison ilkivallan edessä. Poliisi yrittää puuttua virittelyihin. Jos puskutraktoriin vaihdetaan lentokoneen moottori, siitä tulee lentokone eikä sen runkorakenne missään nimessä kestä lentämistä.”

Kirjoittaja: Mitäpäs, jos Matin iskä ja äiskä yrittäisivät opettaa omaa lastaan hyville käytöstavoille jo vuosia ennen kuin hänelle ostetaan oma puskutraktori ja lentokoneen moottori.

Ei kommentteja: