tiistai 5. syyskuuta 2017

Hirvi ja nelikopteri

Punahatut on kaivettu esiin, aseet rasvattu ja passipaikat valmiiksi sovittu, tornit nostettu pystyyn aukkopaikkojen reunaan ja panosvyöt täytetty viimeistä lovea myöten. Hirvenmetsästys voi alkaa taas.

Hirvikolareita sattuu entistä enemmän niin autoilijoille kuin motoristeillekin. Hirvien määrää on syytä kontrolloida ja hirviä hallitusti harventaa. Metsästys on paitsi liikenteen turvallisuuden vuoksi tärkeää, myös metsämiehille mieluinen harrastus liikkua luonnossa. Niin minulle on kerrottu. Pitää kävellä pitkiä matkoja metsässä koiran kanssa, katsella ja kuulostella,  missä hirvi milloinkin liikkuu. Kunto kohenee ja mieli virkistyy, sanovat. Jännitys kasvaa, kun pitkän odotuksen jälkeen kuuluu metsästä koiran haukku tai pitkien sorkkien aiheuttama ratina kuivassa risukossa.

Aamulla annoin itseni kuulla ja herkkien hermosolujeni nostaa ihokarvat pystyyn, kun metsästyksen apuna on alettu käyttää pieniä, kameralla varustettuja lentäviä laitteita, nelikoptereita. Ne lennätetään metsän ylle ja kotkan silmän lailla se etsii saaliseläimen. Uutta tekniikkaa pitää ottaa myös metsästyksessä käyttöön, sanottiin. Melkoisen varma olen asiasta, ettei noilla nelikoptereilla pelkästään etsitä hirviä, vaan niiden avulla hirvi myös ajetaan metsästäjän aseen ulottuville. Herkkänä ja hyväkuuloisena eläimenä hirvi varmasti pakenee tuota pientä pörisijää eikä ole kummoinenkaan vaiva ohjailla hirven tai hirvien kulkua metsämiehen mieleiseen suuntaan.

Eikö sitten ole aivan sama asia, millä keinoin saalis saadaan satimeen tai kiväärin ulottuville? Haukkuuko hirven esiin koira vai ajaako sen metsämiehen eteen vikkelästi metsän yllä leijaileva nelikopteri? Mieleeni tulevat suuret, valkoiset metsästäjät, jotka istuvat helikopterin oviaukossa ja ampuvat riistaa liikkuvasta laitteesta. Ei ole enää kysymys metsästämisestä, vaan huvittelusta luontokappaleen lopettamiseksi . Ikiaikainen intiaani minussa ajattelee, että niin saalistaja kuin saaliskin ovat tasa-arvoisia. Jos on ovela ja viekas ja kärsivällinen ja hyvin varovainen, saa joko saaliin tai säästyy kuolemalta. Nyt metsämies ei enää metsästä, vaan istuu kannonnokassa ja ohjailee nelikopterillaan saaliin itsensä eteen. Onhan se ovelaa. Ja mikä parasta, saa myös liikkua metsässä ja kulkea pitkin soita ja nevoja, hyppiä ojien yli ja väistellä risukoita - jos sattuu nelikopteri radioaallon ulottumattomiin ja karkaa omille ilmojen teille.

Ei kommentteja: