perjantai 10. helmikuuta 2017

Soinin kattilan perussuomalainen klimppisoppa

Viimeisten kuukausien aikana on puhuttu paljon moottoripyöräverosta. Suomen hallitus on tehnyt esityksen, että liikenteessä olevista moottoripyöristä perittäisiin veroa 150 euroa vuodessa. Mihin tuo ajatus perustuu, lienee vain jonkun ministerin idea helposta rahasta valtion kassaan. Timo Soinia on osoittanut monikin syyttävä sormi ja lieneepä perussuomalainen klimppisoppa kiehahtanut juuri tuon kokin kannettomassa kattilassa.

Tuskin koskaan yhtäkään veroa on vastustettu niin voimakkaasti ja massiivisesti kuin aiottua moottoripyöräveroa. Kun valtio luuli keräävänsä moottoripyöräilyä harrastavilta ihmisiltä harrasteverona 50 miljoonaa euroa, kutistui tuo raha nopeammin kuin kukaan osasi ennalta aavistaa. Lähes 100.000 moottoripyörää siirrettiin pois liikennekäytöstä, ja jäljelle jäi vain puolet tien päälle verotettaviksi. On laskettu, että saamatta jääneiden moottoripyöräverojen lisäksi nuo 100.000 liikenteestä poistettua ajoneuvoa tietävät vakuutusyhtiöille valtavaa tappiota ja valtiollekin vakuutusmaksuista perittävinä veroina yli 12 miljoonan euroa menetystä. Kuinka paljon menettävät huoltoliikkeet, varaosakauppiaat, huoltoasemat, hotellit, leirintäalueet, laivayhtiöt, ei kukaan kykene laskemaan. Ja kuinka paljon menettää valtio, kun ei saa verotuottoa yrittäjiltä tai myymättä jääneestä polttoaineesta?

Minulta on kysytty, miten motoristit kehtaavat vastustaa tuota veroa, kun maassa on niin paljon hätää ja nälkää ja muuta kärsimystä. Eikö meillä ole varaa maksaa tuota 150 euron veroa? Nälkä ja hätä ja kärsimys ei ole moottoripyöräilevän kansan vika millään lailla eikä verolla poisteta yhtäkään noista ongelmista. Miksi motoristin pitäisi maksaa harrastuksestaan, kun siitä ei maksa kukaan muukaan? Millä tavalla polttomoottori tekee harrastuksesta jollakin tavalla paremman kansan viihdettä? Ilmoittihan ministeri Timo Soini laittavansa juuri herrojen huvikuunarit ja juppiskootterit verolle. Mitä tekemistä noilla asioilla on veronkeruun kanssa.

Moottoripyörharrastajien etujärjestö SMOTOn mukaan perusmotoristi on aivan tavallinen työtä tekevä ihminen, joka ostaa harrastevälineensä osamaksulla eli säästää vuosikausia, jotta voi vapaa-ajallaan nauttia kesästä tien päällä. Vero olisi yhtä epäoikeudenmukainen kuin jos golfaajan pitäisi maksaa bägistään veroa pelasi hän tai olisi pelaamatta. Tai jos lainelautailijan pitäisi maksaa vuotuinen vero laudastaan. Ehkä paras esimerkki ajattelemattomasta verosta olisi moottorikelkoille laitettava vero. Useana talvena on ollut niin vähän lunta, että kelkkailupäivät ovat jääneet muutamaan päivään, jopa muutamaan tuntiin. Eivätkä kesätkään aina niin soveliaita ole moottoripyörilyyn. Muutamina kesinä on ollut vain harvoja aurinkoisia päiviä ja tuntuisi hyvin kohtuuttomalta maksattaa muutamasta ajelupäivästä 150 euron kateusvero.

Bensiinin hinnasta suurin osa on veroa. Sanotaan, että tuota veroa ei voi kohdistaa tienpitoon tai erikoisesti mihinkään muuhunkaan määrättyyn kohteeseen, kun se ei ole korvamerkittyä rahaa. Mitähän tuo oikein tarkoittaa? Mikään raha ei ole merkittyä ja kaikki kohteethan ovat määrättyjä. Kun valtio kerää veroina rahaa, lienee varsin helppoa päättää, mihin tuo raha käytetään. Jos päätetään bensasta saatavalla verolla paikata kuoppaista tietä, paikataan se sitten. Jos valtion kassasta puuttuu 50 miljoonaa euroa, miksi se pitää kerätä vain yhdentyyppiseltä, polttomoottoria käyttävältä laitteelta. Miksei sitä voida kerätä kaikilta bensankuluttajilta tasapuolisesti niin kuin nytkin tehdään. Syy lienee tehottamassa rahakirstun hallinnossa tai ylenmääräisessä byrokratiassa.

Muuan mies sanoi minulle, eikö maailmassa ole mitään tärkeämpää asiaa kuin tuon veron vastustaminen. Tuo on hyvin vaarallinen tapa ajatella. Maailmassa ja Suomessakin on miljoonia tärkeämpiä asioita ja juuri siksi noita ylimääräisiä veroja asetetaan koko ajan lisää. On nälkä ja on vilu. On sairautta ja kärsimystä. On murhia ja tappoja. On liian suuria villapaitoja ja puhjenneita pyöränrenkaita. On kylmää parsakeittoa ja liian laihaa hernekeittoa. On kallista sähköä ja turhaa tuulivoimaa. Murheita ja kärsimyksiä riittää jokaiselle yllinkyllin. Mutta noilla ei ole mitään tekemistä sen asian kanssa, että ihmisillä on oikeus harrastaa jopa bensiiniä käyttävillä laitteilla vapaa-aikanaan ja miksei työssäkin itsensä viihdyttämistä. On oikeus harrastaa ilman kohtuutonta maksua, jota ei minkään muun asian harrastajalta peritä.

Ei kommentteja: