keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Voittaminen on vaikeaa, häviäminen tuskallista

Reilun kahden viikon ajan suomalaiset taistelivat liukkaalla jäällä koko muuta maailmaa vastaan ja voittivat maa toisensa jälkeen. Siniristilippu nousi salkoon, Maamme-laulu raikui ja ihmiset hurrasivat ja taistelijat nauttivat voitosta hymyssä suin. Rajat siirtyivät aina vain kauemmas ja kauemmas, mitä katkuisemmin paloi ruuti, mitä järeämmin sivalsivat singot, mitä kumeammin jymisivät tykit. Ja verkot soivat tötteröllä kuin Jerikon pasuunat, aitaa kaatui ja kulta kimalsi.

Oltiin lähdetty voittamaan kaikki. Niin sodassa kuin kilpailuissakin vain voittaja saa, mitä haluaa, vain voittaja muistetaan ja muista tulee alamaisia, hävinneitä, jotka katoavat historian harmaille lehdille ja miesmuistin jälkeen heistä ei tiedä enää kukaan. Suomen jääkiekkojoukkue, leijonat oli asettanut vain yhden tavoitteen ja kaikki muu oli turhaa: voitto, kultamitali, maailman paras.

Yhdeksän voittoa kymmenestä oli jo saavutettu, yhdeksän lippua kymmenestä liehui alempana ottelun jälkeen. Mutta sitten tuli syksy ja kylmä myrskytuuli riepoi vaahterasta lehdet ja kiukkuisina ne leijailivat alas jäälle ja putosivat vuoronperään leijonien luistimiin. Suuri unelma kaatui punaisiin lehtiin.

"Punaiset lehdet / Vaahterasta maahan leijaa / Suvi on mennyt, iloni raukenee /
Punaiset lehdet / Tuulessa kuiskaa hiljaa / Pois on nyt päivä, syksykö soittelee /
Lyhyt oli kesän ihana aika / Muistot jälkeen jäi /
Nyt se on vain mulle satujen taikaa / Mennyt on ystäväin.

:,: Punaiset lehdet. Jokainen kuin kallis muisto. Yksin kun kuljen polkuain peittelee :,:

:,: Mennyt on nyt kesän ihana aika / Muistot jälkeen jäi.
Nyt se on vain mulle satujen taikaa / Mennyt on ystäväin :,:



Jääkenttien sotilaat voittivat melkein koko maailman, mutta raskaan ja raastavan taistelun päätteeksi sinivalkoista puomia ei kaadettu rajoille. Lyhyt oli kevään ihana aika ja muistot vain jäivät jälkeen. Jäi syvälle pelaajien mieleen suuri haave: maailmanmestaruus. Kun pelaajat sitten saivat hopeiset mitalinsa, häpeillen he riisuivat sen ja piilottivat pois kaikkien silmistä. Tappio ei ollut kultainen, se oli hopeinen. Vain voitto olisi kullannut kaiken, vain voitto olisi häivyttänyt hopeisen häpeän. 

Kaikista maailman jääkiekkomaista vain Kanada oli Suomea parempi. Pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin maa voitti. Väkiluvultaan lähes kymmenkertainen maa voitti. Jääkiekkopelin keksinyt maa voitti. 

Paita pois ja mitalit kaulaan, miehet. Kesä on vasta tulossa.

Ei kommentteja: