maanantai 14. syyskuuta 2015

Kuivaa ainetta

Tiedemiehet ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että avaruudessa on jossakin olemassa niin tiheitä kappaleita, että ne imevät kaiken valon eivätkä heijasta mitään ulospäin. Ja ovatpa he myös olettaneet, että jopa 95 prosenttia kaikesta maailmankaikkeuden aineesta on yhä teillä tietymättömillä. Tuota kadoksissa olevaa ainetta sanotaan pimeäksi aineeksi.Suuri osa kateissa olevasta aineesta on energiaa ja viidesosa pimeää ainetta. Tuo ylenkaikkinen mustuus on niin hämmentävä, että se jopa lisää kappaleiden massoja ja tekee galakseista melkein tiiviitä. Hyvä on ihmisen oppia tuokin asia vaikka kantapään kautta, että osaa sitten tehdä oikeita toimia, kun tuollainen pimeä aine sattuu kohdalle tai maapallo on ajautumassa mustan aukon tuntumaan. Tiedetään painaa jarrua, ettei aivan menisi hukkaan kaikki maapallolle rakennetut ydin- ja vesi- ja hiilivoimalat, jotka jauhavat energiansäästölampun kaasuun kipinää. On kuin karvahattu olisi liian syvällä päässä: mitään ei näe ja olo tuntuu puristavalta.

Vaikka minä en ole tiedemies enkä omista edes huonolinssistä kaukoputkea, olen alkanut pohtia muuatta toista asiaa. Jos on avaruuden ainemäärästä 95 prosenttia kadoksissa eikä siitä tiedetä mitään ja reipas parikymmentä prosenttia kadoksissa olevasta aineesta on pimeää, täytyy osan runsaasta 70 prosentista olla kuiva-ainetta. Ja tuo kuiva-aine ympäröi pitkin galakseja siellä täällä kyhjöttäviä kuiva-aukkoja, jotka ovat hyvin paljon kuivempia kuin se kuuluisa beduiinin tossu. Jos tuollaisesta kuiva-aukosta ottaisi pienen palasen, sanotaan nyt vaikka nuppineulan pään kokoisen kappaleen ja pudottaisi sen kymmenen renkaan kaivoon, kuuluisi vain tsup. Ja kaivo olisi rutikuiva. Uskomattomia määriä se imisi itseensä vettä. Monimiljoonakertaisesti kokoonsa verrattuna. Niinpä minusta olisi paljon järkevämpää käyttää nyt valtion supistuvia yliopistojen tutkimusmäärärahoja kuiva-aineen etsintään ja unohtaa pimeäaineet ja mustat aukot vähäksi aikaa. Miten helppoa olisi rengaskaivon tyhjennys ja huolto, kun kaivon voisi silmänräpäyksessä kuivattaa huoltotointa varten. Laittaisi vain riskin kaivinkoneen kauhaan nokareen kuiva-ainetta ja käyttäisi sitä kaivossa ja kantaisi sitten metsään turpoamaan.

Viime aikoina varsinkin facebookissa monet ovat olleet kovin kärkkäitä kuka maahanmuuttajista, kuka hallituksen leikkauksista, kuka mistäkin. Tappotuomioita jaetaan ja ihmissuhteita katkotaan kovin käsin ja julmin sanoin. Eikö vain olisikin kuiva-aine tuohonkin taisteluun mitä mainioin väline ja säästyisi monen ihmisen henki. Heittäisi vain hankalaksi käyneen facebookkaverin mökkirantaan sokeripalallisen kuiva-ainetta ja katsoisi, miten rääväsuinen naapuri  kesken saunasukelluksen haroisi rutikuivaa pohjamutaa kuin aurinkoisen Australian kuivalla maalla kiipeilevä ahven. Semmoisenkin ovat tutkijat löytäneet. Mutta missä on kuiva-aine ja sen keskellä aukko. Sitä etsimään.

Ei kommentteja: