keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Ruisrääkkäävä demokratia

Ruisrääkkä katseli kummissaan tuleentuvaa viljaa ja ihmetteli itsekseen syyskesän kirkkaassa valossa uusia tuoksuja. Kypsyvän viljan imelän hajun tuntu laskeutui tähkistä alas pellon pintaan ja sai linnun aivoissa uudenlaista liikettä. Luonnon navigaattori heräili ja kompassin hyrrä heilahti. Johonkin pitäisi ryhtyä, muttei lintu vielä täysin ymmärtänyt, mitä tuo päänsisäinen liike tarkalleen tarkoitti.

Samanlaisen tunteen olivat kokeneet kaikki ne kaksikymmentäseitsemän ruisrääkkää, jotka pesivät samalla peltoaavalla. Sanottiin noiden lintujen olevan hyvin harvinaisia, mutta todenperäisesti ne olivat vain hyvin erikoisia. Kun yksi rääkyi, toiset kuuntelivat. Näin lintujen kuviteltiin elävän harvakseen suurella reviirillä, ja ne saivat elää kaikessa rauhassa ilman suurta vaaraa. Vuorotellen sai jokainen olla äänessä. Juuri tuon demokraattisen tavan takia niiden oletettiin nopeasti vaihtavan paikkaa ja siksi olevan ihmisen tai saalistajan saavuttamattomissa.

Ihmisten tietämättä olivat nuo oudot linnut lisääntyneet samalla peltoaavalla jo kymmenien vuosien ajan minkään niitä häiritsemättä. Elokuisina aamuina kasteinen vilja tuoksui siihen malliin, että oli aika kutsua lentokykyiset poikaset ja kaikki naapurit yhteiseen palaveriin suunnittelemaan lentoreittiä etelään Suomen syksyn alkavia pakkasia ja kireää talvea karkuun. Sitä se aivojen outo liike oli.

Elokuun lopun kuulaan aamun usva nousi järvenselältä ja kipusi ohuena riitteenä rantakasvien varsiin ja paleltuneisiin kukintoihin. Ruisrääkät olivat kokoontuneet ohrapellon keskelle suunnittelemaan maastamuuttoa ja oman pyrstön pelastamista paukkupakkasilta. Tiedettiin, että sellaiset ovat tulossa, vaikkei niitä kymmeniin vuosiin oltu koettu.

-          Minä olen sitä mieltä, että nyt ei ole syytä pitää kiirettä. Suomen talvet ovat muuttuneet niin leudoiksi, ettei täällä ole mitään hätää. On aivan turha kuluttaa kallista energiaa voimia vievään lentämiseen kaukaisiin maihin.

Kaksikymmentäseitsemän niitä oli, mutta vain yksi puhui. Toki muut supattelivat keskenään eivätkä välttämättä olleet läheskään samaa mieltä puhujan kanssa. Kuului kuiskauksia, että voitaisiin kaikessa hiljaisuudessa nousta siiville ja lennellä kohti lämpöä niin kuin aina oli lennetty. Kauan sitten oli kuitenkin parvessa  sovittu, että kun yksi puhuu, muut kuuntelevat. Sitä sanottiin demokratiaksi.

-          Mitä jos sittenkin suittaisiin siipisulat siihen malliin, että…

Kaksikymmentäkuusi lintua nousi koivilleen ja ojenteli siipiään.

-          Höpötihöpsis. Meidän on jo aika oppia uusille tavoille ja kasvaa paikkalinnuiksi.

Ruisrääkkien demokratiassa yksi ääni, se kaikista erimielisin ratkaisi. Ja niin linnut laskeutuivat alas asiaa hautomaan. Ja kun illan tullen aurinko alkoi hakeutua mailleen ja harmaa hämärä laskeutui pellon ylle, niitti kirkas valo yli kypsän ohravainion.

Kun aurinko nousi, oli ohra puitu ja pellolla aivan hipihiljaista.

Jälkikirjoitus: ruisrääkät oppivat pyrstösulkiensa kautta, että yhden äänen demokratia onkin diktatuuri, joka tappaa. Mutta kukaan ei jäänyt sitä tuleville ruislinnuille kertomaan. Harmi.


Nivala-lehti, lähikolumni 15.2.2024

Ei kommentteja: