maanantai 18. joulukuuta 2023

Vähemmistöterroristit

 Miksi Mooseksella oli heinäsirkat ja meillä savolaiset? Mooses sai valita ensin. Tuosta savolaisvitsistä tuskin savolainen loukkaantuu. Päinvastoin hän pitää itseään jotakin muuta näkyvämpänä ja merkittävämpänä. Sitä on hyvä itsetunto.

Kun Pirkka Pekka Petelius ja Aake Kalliala parodioivat kahta romanimiestä vuosien ajan kansallisella televisiokanavalla, eivät romanit asiasta suuttuneet ja mekkalaa nostaneet. Peteliuksen ja Kallialan romanihahmot olivat nimittäin varsin nokkelia ja tilannetajuisia herroja, pukeutuivat hyvin ja olivat sanavalmiita ja keksivät työtä helpottamaan tai väistämään milloin mitäkin apuvälineitä. Miksi pahastuakaan.

Samat miehet ideoivat myös Lapin hitusen alkoholisoituneet Naima-Aslakin ja Soikhiapään, jotka lähtivät reippaan viinakauppareissun jälkeen Luostolle lustinpithon. Esitysaikaan hahmot tuskin herättivät pahennusta huumorintajuisissa Lapin ihmisissä tai saamelaisissa. Älykkäät ihmiset ymmärtävät aina parodian ja huumorin.

Tämän päivän tunnetuin parodioija on ilman muuta Jarkko Tamminen. Hänen henkilögalleriaansa kuuluvat kymmenet Suomessa tunnetut suomalaiset ja ulkomaalaiset edesmenneestä Aira Samulinista Donald Trumpiin. Muutaman kerran viikossa hän ilmestyy hahmoineen olohuoneisiin milloin umpikännisenä Tuurin kyläkauppiaana, milloin pöllyssä olevana Andy McCoyna, milloin kanavakokkina tai valtakunnan päämiehenä. En ole kuullut kenenkään loukkaantuneen identiteettivarkaudesta, vaan päinvastoin parodioidut henkilöt pitävät jopa suurena kunniana olla mukana imitaattorin esityksissä.

Katariina Souri maalasi varsin katsottavan kuvan tulevan vuoden tammikuussa pidettävään Lux Helsinki –valotaidetapahtumaan. Taulussa on kuvattuna värikäs maisema, pohjoisen nainen ja poro. Teos on yksi osa parikymmentä kuvaa käsittävästä kokonaisuudesta. Nyt on tähdennettävä, että kyseessä on maalaustaiteellinen kokonaistyö, ei historiallinen tai nykydokumentti ihmisten elämästä. Mutta saamelaisaktivisti Petra Laiti ilmaisi loukkaantumisensa ja pahastumisensa työstä, joka hänen mielestään antaa liian stereotyyppisen kuvan saamelaisista ja väittää Sourin omivan saamelaista kulttuuria. (Tässä vaiheessa nielaisen – arvatkaa miksi.)

Kaikki taide, olipa se puhuttua, maalattua, kuvattua, esitettyä kaduille tai galleriaan, on taidetta, taiteilijan omaa tyyliä tulkita maailmaa ja elämää. Taiteesta voi pitää, sitä voi rakastaa, siitä voi loukkaantua, sitä voi arvostella, mutta sitä ei saa kieltää vain sen takia, että se ei ole aivan totta.

Olen pannut merkille, että imitaattori Jarkko Tamminen ei imitoi vähemmistöjä. Se ei varmaankaan johdu siitä, että vähemmistöt saattaisivat pahoittaa mielensä. Luulen sen johtuvan siitä, että ne joita asia vähiten koskee ja joilla on suurin ääni, loukkaantuvat eniten. Kutsun tuota ilmiötä vähemmistöterrorismiksi.

 

Kalajokilaakson kolumni 15.12.2023

Ei kommentteja: