perjantai 23. syyskuuta 2022

Henkilökohtaista

No ei se nyt ihan Jeesus-lapsi ollut, joka syntyi, mutta kiittäkää silti. Lapsi oli terve ja virkeä ja täyden kympin tenava.  Jeesushan oli poikalapsi niin kuin Raamatussa sanotaan. Vaan mikä olikaan nyt syntynyt lapsi, jolla näyttäisi olevan kikkeli ja pienet pallit, joista joskus saattaa kasvaa kunnon kulkuset.

Vielä vähän aikaa sitten tuollaista pikkuveitikkaa sanottiin poikavauvaksi. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla –trilogiassa lapsenpäästäjä auttoi pikku-Akselia Koskelan torppaan isännäksi syntymään. Tuumasi hän lapsen synnyttyä, jotta pojalla oli munatkin, vaikka heti olisi riiuulle lähtenyt. Tosin kätilöllä ei ollut aavistustakaan tulevan isännän sukupuolisesta suuntautumisesta, josta nykyisin epäillään jo muutaman kuukauden ikäisen lapsen kantavan huolta.

Lapsi on ilman muuta henkilö, ja henkilötunnuksen meistä on saanut ja saa jokainen Suomen kansalaiseksi syntynyt. Mutta onko henkilö tyttö vai poika, on paljon monimutkaisempi juttu. Tai periaatteessa se on hyvin selkeä, kun pojat ovat siis sinisissä vaatteissa ja tytöt punaisissa. Ja pojat pyrkivät leikkimään autoilla ja puusepänvehkeillä perus-Jeesuksen tavoin, kun taas tytöt hakeutuvat nukkeleikkeihin ja haikailevat markettien leluosastoilla pienoispesukoneiden ja paristovatkainten perään. Tai leikkisivät ja haikailisivat, jos saisivat tai sitä ei heiltä kiellettäisi tai siitä joko lasta tai vanhempia moitittaisi tai leluteollisuuden tekemisiin puututtaisi.

On varsin vanhanaikaista ja tuomittavaa esittää yllä olevia stereotypioita lasten sukupuolisista leikkisuuntautumisista saatikka sitten kaikista muista tulevista oivalluksista elämän ihanuuksien ja vastoinkäymisten parissa. Jo päiväkodissa tytöt ja pojat ovat vain henkilöitä, joiden tekemistä ja valintoja seurataan tarkasti ja sen perusteella päätellään, miten heidän annetaan kasvaa ja mihin suuntaan kehittyä.

Jos tytöksi syntynyt lapsi tahtoo leikkiä sotaleikkejä, hänen sotilasuraansa voidaan kannustaa kaikin mahdollisin keinoin tai sitten jossakin tapauksessa pyrkiä karsimaan mokomat sotaisat unelmat ja ohjata rauhanomaisempiin leikkeihin.  Tai jos pojaksi mielletty pikkuhenkilö haluaa työntää nukenvaunuja ja hoitaa nukkevauvaa hyvän isän esimerkin mukaan, sitä voidaan katsoa hyvällä tai vähän vähemmän hyvällä silmällä katsojasta riippuen. Mutta jospa tyttö ei leikikään sotaa tai poika työnnä nukenvaunuja, vaan leikkijät ovatkin henkilöitä ilman jo selvitetyksi luultua sukupuolta. Kaikki ongelmat voidaan unohtaa ja antaa lasten vapaasti kasvaa juuri sellaisiksi kuin taipumus ja mieltymys on. Simsalabim.

Ruotsalaiset ovat paljon meitä jäljessä näissä henkilöasioissa. Siellähän tyttö on hon ja poika on han. Tosin nyt Pohjanlahden länsipuolella yritetään molempia kutsua heneiksi, kun meillä kaikkia kutsutaan jo henkilöiksi.  Ja henkilöt saavat aivan itse valita hanhonhenin. Tai kaapin, josta tulla ulos asioiden vihdoin selvittyä.

Ei kommentteja: